Sağ Kalan Eşin Mirasçılığı

SAĞ KALAN EŞ MİRASÇILIĞI

 

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.499 uyarınca mirasbırakanın sağ kalan eşi yasal mirasçılar arasında sayılmıştır. Sağ kalan eşten maksat, mirasbırakan vefat ettiğinde resmi nikahlı olan eşidir.

 

Sağ kalan eşin mirasçılık sıfatının doğması için eşlerin evlilik birliğinin devam etmesi, evlilik birliği devam ederken mirasbırakanın vefat etmesi gerekir. Evlilik boşanma ile sonra ermişse, imam nikahlı evlilik varsa, sevgili hayatı olarak aynı evde yaşama gibi durumlar söz konusu ise yasalarımız uyarınca evlilik birliğinden ve gerçek bir evlilikten söz edilemez. Hal böyle olunca imam nikahlı eşler, boşanmış taraflar, aynı evde yaşayan sevgililer TMK m.499 uyarınca birbirlerine yasal olarak mirasçı olamazlar. Pekâlâ mirasbırakanın ölmeden önce son arzularını içeren bir ölüme bağlı tasarruflarla bunlara ilişkin bir kazandırmada bulunmuşsa iradi mirasçı olarak mirasbırakana mirasçı olabilirler.

 

Mirasbırakanın sağ kalan eşinin miras payı ise TMK m.499 uyarınca mirasa kiminle girdiğine göre değişkenlik gösterir. Eş, birinci zümre ile mirasa giriyorsa mirasın 1/4’ünü, ikinci zümre ile mirasa giriyorsa mirasın yarısını, üçüncü zümre ile mirasa giriyorsa mirasın ¾’ü üzerinde hak sahibi olur.

 

Sağ kalan eşin mirasçılığında bahsettiğimiz konu sadece miras hukukuna ilişkindir. Sağ kalan eşin öte yandan aile hukukundan doğan edinilmiş mallara katılma rejimi hükümlerine göre kazanımlarının olabileceği de unutulmamalıdır.

 

 

LEGAL 1453