MADRİD PROTOKOLÜ ÇERÇEVESİNDE ULUSLARARASI MARKA BAŞVURULARI
(INTERNATIONAL BRAND APPLICATIONS UNDER THE MADRID PROTOCOL)
*Av. Mustafa ÖNCÜLOKUR
Madrid Protokolü, markaların uluslararası anlamda tescili hakkında 1995 yılında yürürlüğe giren fakat 1996 Nisan ayından itibaren uygulanan anlaşmadır. Madrid Anlaşmasına yönelik bu protokol ülkemiz nezdinde ise 1999 Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Anlaşmadaki asıl amaç, ülkesinde marka tescili başvurusu yapmak isteyen kişilerin veya kendi ülkesinde markasının tescili olan kişilerin bir başvurusu üzerine protokole taraf olan tüm ülkelerde markanın tescilli olmasına katkı sağlamaktır.
Madrid Protokolü’nün uluslararası marka başvuruları ise, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda belirtilmiştir. Yasanın 14. Maddesine göre, 5 Ağustos 1997 tarihli, 97/9731 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile katılmamız kararlaştırılan Markaların Uluslararası Tescili Konusundaki Madrid Sözleşmesi ile ilgili protokol kapsamında yapılan bir uluslararası başvuru, kuruma direkt yapılan bir başvuru ile aynı sonucu doğuracağı yönündedir. Bu kapsamda yapılan başvurular ilgili tarihin ilk saatinde ve dakikasında yapılmış sayılır. Öte yandan yasaya göre aynı tarihli birden fazla uluslararası başvuru olması halinde uluslararası tescil numarası küçük olan başvuru daha önce yapılmış sayılır.
Yapılmış olan uluslararası bir başvuru, başvuru veya varsa rüçhan tarihinden sonraki tarihte yapılmış olan fakat kendisinden daha önceki bir tarihte kuruma sunulan marka başvurusu ya da tescilli marka sebebiyle reddedilmez. Sonraki tarihli marka başvurusu önceki tarihli marka başvurusu dikkate alınarak yeniden değerlendirilir.
Kuruma yapılan başvurular ilk önce şekli anlamda incelenir. Yasanın 15. maddesine göre, başvuru üçüncü ve on birinci maddelere uygun ise şekli anlamda eksiklik bulunmadığına dair karar verilir. Bu karardan sonra yapılan başvuru, başvuru tarihi, saati ve dakikasında kesinleşir. Aksi halde, şekli anlamda bir eksiklik var ise, bu eksikliğin giderilmesi için yasa uyarınca iki ay süre verilir. Süresi içinde eksikliği giderilmeyen başvuru ise işlemden kaldırılır.
Öte yandan kurum, başvuruyu şekli yönden eksik bulmaz ise, yasanın beşinci maddesi çerçevesinde başvuruyu inceler. Kurum, inceleme ile başvurunun, başvuru kapsamında olan mal ya da hizmetin bir kısmı için veya tamamı için tescil edilemeyeceği sonucuna varırsa, başvuruyu bu mal veya hizmet bakımından reddeder. Başvuru şartları eksiksiz bir biçimde yerine getirilmiş ise yasanın on beşinci maddesi çerçevesinde reddedilmemiş başvuru bültende yayımlanır.